نواک: نوای کتاب در گفتگو با صاحبنظران نابینا
رقیه شفیعی (آموزگار دانش آموزان با آسیب بینایی)
درود بر همراهان نواک
بار دیگر صفحات زندگی را ورق میزنیم تا از لابهلای کتاب قطور آن، برگی ارزشمند به نام خانواده را در مقابل خود باز کنیم و درباره آن با میهمان نواک به گفتوگو بنشینیم.
به سراغ مهدی استیری، کارشناس ارشد مشاوره، رفتهایم تا درباره مشاوره خانواده برایمان صحبت کند. او بیش از هشت سال است که در زمینه مشاوره ازدواج، زوجدرمانی و مسائل مرتبط با خانواده و کودک و نوجوان فعالیت دارد.
استیری درباره رشته مشاوره خانواده بیان میکند که اگرچه تاریخچه خانواده به آغاز حیات بشر بازمیگردد، اما رشته مشاوره خانواده پدیدهای نوظهور است و قدمت آن به حدود ۵۰ تا ۱۰۰ سال اخیر میرسد. او همچنین درباره نظریههای مختلف، بهویژه نظریهای که خانواده را بهعنوان یک سیستم در نظر میگیرد، توضیح میدهد.
او اشاره میکند که با وجود سابقه طولانی مفهوم خانواده، تا چند دهه پیش، رشتهای به نام مشاوره خانواده وجود نداشت و نیاز به آن چندان احساس نمیشد. اما امروزه، چالشهای جدید خانوادهها را بر آن داشته تا برای مدیریت بهتر مسائل، جلوگیری از بروز اختلافات و یافتن راهحلهای مناسب، از مشاوره کمک بگیرند.
چالشهای خانوادههای امروزی
یکی از مهمترین مشکلاتی که استیری به آن اشاره میکند، نبود اوقات فراغت مشترک میان زوجها است. او معتقد است که این مسئله، بسیاری از مشکلات خانوادگی را در پی دارد و در ادامه، به چالشهای دیگری که ممکن است زوجها را به سمت مشاوره سوق دهد، اشاره میکند.
نقش مرزبندی در روابط خانوادگی
یکی از مواردی که باعث ایجاد مشکلات در خانوادهها میشود، عدم رعایت مرزبندیهای خانوادگی است. استیری تأکید میکند که خانواده، تحت تأثیر توانمندیها و تفاوتهای افراد تشکیلدهنده آن، شکل میگیرد و اعضای آن باید سیستم شکلگرفته را بهدرستی مدیریت کنند.
مداخله افراد بیرون از خانواده، در برخی موارد موجب بروز اختلاف میشود. او توصیه میکند که زوجها باید عزتنفس کافی برای مدیریت مشکلات خود را داشته باشند و اجازه ندهند افراد دیگر، در تصمیمات آنها دخالت کنند. به گفته استیری، هرچه مداخلات بیرونی کمتر باشد، اختلالات در سیستم خانواده نیز کاهش خواهد یافت.
نابینایی والدین و تأثیر آن بر فرزندان
یکی از سؤالاتی که در این گفتوگو مطرح شد، این بود که آیا نابینایی والدین یا بهطور کلی، معلولیت آنها، موجب سرخوردگی فرزندان میشود و آنها را از اجتماع دور میکند؟
همچنین این پرسش مطرح شد که آیا یک زوج نابینا، میتوانند بهدرستی از پس تربیت فرزند خود برآیند؟
استیری در پاسخ، توضیحاتی ارائه میدهد که شنیدن آن برای علاقهمندان، در پادکست نواک خالی از لطف نخواهد بود.
کتابهایی برای راهنمایی زوجهای جوان
مطالعه، یکی از ابزارهای توانمندسازی در زندگی است. به همین دلیل، مهدی استیری برای کمک به زوجهای جوان، کتابهایی را در زمینه مشاوره خانواده معرفی میکند. برخی از این کتابها عبارتاند از:
- مسائل همسران جوان – علی قائمی
- چرا مردان دروغ میگویند و زنان گریه میکنند؟ – آلن و باربارا پیز
- من و کودک من – جواد فیض
- ازدواج بدون شکست – ویلیام گلاسر
- خانوادهدرمانی – ویرجینیا ستیر (هرچند که یک کتاب دانشگاهی است، اما از نظر استیری، منبعی مهم برای آشنایی با مسائل خانواده محسوب میشود.)
ازدواج و فرزندآوری برای نابینایان
در پایان این گفتوگو، استیری به نابینایان توصیه میکند که ازدواج کنند و در صورت ازدواج، خود را از داشتن فرزند محروم نکنند. او معتقد است که محروم کردن خود از داشتن فرزند، اجحافی است که هر فرد ممکن است در حق خود مرتکب شود.
جمعبندی
برای دریافت کتابهای معرفیشده در این پادکست و سایر منابع مطالعاتی مرتبط، میتوانید به بخشهای نابینایان و کمبینایان کتابخانههای عمومی سراسر کشور مراجعه کنید.