ماهنامه مانا شماره ۱۱: آبان ۱۴۰۰
خوشا دلگرمی حاصل از شنیدن صدای رفیق نابینایی که از هزار کیلومتر دورتر از پایتخت مینوازدمان و ما را به تداوم این مسیر ناهموار، امیدوار میکند. دفتر این شماره را با سپاس از یارانی میگشاییم که به انحا گوناگون نظراتشان درباره مانا را با ما در میان میگذارند. لطفتان مایه خرسندی ما و نقدتان منبع آموختنمان است. هیچ کدام را از ما دریغ نکنید.
اگر به تازگی با ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران آشنا شدهاید، با گوش سپردن به این پرونده صوتی میتوانید با پیشینهاش بیشتر آشنا شوید. همچنین میتوانید این پرونده را هم بارگیری کنید تا فهرست مطالب یازدهمین شماره مانا در اختیارتان قرار گیرد. در ادامه میتوانید عناوین مطالبی را که با تلاش اعضای تحریریه مانا تهیه شده است، مشاهده کنید.
عناوین این شماره
یادداشت مدیرمسؤول
امیر سرمدی، فعال رسانهای
علیمحمد قادری، رئیس جدید سازمان بهزیستی در مراسم معارفه خود که پنجم آبانماه برگزار شد گفت: «بدون تردید، سازمان بهزیستی از معدود ارگانهایی است که مرز دنیا و آخرت را در آن بسیار نزدیک میبینیم. کار در این مجموعه جز با شیدایی، اخلاص و معنویت، امکانپذیر نیست و هدف و نیت ما برای قرار گرفتن در این جایگاه، ثواب کردن است.» حال آنکه به نظر نگارنده قرار گرفتن در رأس سازمانی که بیش از 120هزار نیروی انسانی دارد و بهصورت مستقیم با زندگی قریب به ششونیم میلیون نفر مرتبط است، مانند سایر ارگانها متناظر به چارت و مسئولیت سازمانی و حقوقی که مدیریت سازمان از این شغل میگیرد، هدف اصلی باید اجرای قانون باشد و بس…
گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران: آبان ۱۴۰۰ +
منصور شادکام، قائممقام انجمن، سجاد سنجری، مسؤول انجمن نابینایان ایران در کرمانشاه
در این شماره علاوه بر مهندس منصور شادکام، قائممقام انجمن نابینایان ایران که به روال هرماهه گزارش فعالیتهای انجمن را ارائه کردهاند، سجاد سنجری، مسؤول نمایندگی انجمن در استان کرمانشاه هم به ارائه گزارش پرداخته است. لازم به ذکر است این نمایندگی بعد از گذشت ۱۵ سال، دو سال پیش در این استان راهاندازی شده است…
پیشخان: مروری بر نشریات انگلیسیزبان ویژه آسیب دیدگان بینایی
امید هاشمی، فعال رسانهای
در این شماره بنا داریم ابتدا پای صحبت طراح و برنامهنویسی بنشینیم که قرار است ما را با یکی از فناوریهای تازه متولد شده گوگل آشنا کند و بعد از آن هم نگاهی بیندازیم به وضع و حال نابینایان در کشور آفریقای جنوبی و به دنبالش هم با قابلیتهای جدید آیاواس ۱۵ در زمینه دسترسپذیری کاربران نابینا آشنا شویم و در آخر هم سراغی از یک موزیسین نابینای انگلیسی بگیریم که تکآهنگ تازهاش اخیراً به بازار آمده…
زندگی: تعادل در دادهها و ستاندهها، راز محبوبیت
فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان آموزش و پرورش استثنایی گیلان
همراهان عزیز! داشتن مهارت، یکی از مهمترین ابزارهای زندگی هر انسانی به شمار می رود. خصوصاً افراد نابینا که در بسیاری از موارد، جهت سرعت بخشیدن به فعالیت های خود، نیاز به کمک اطرافیان دارند.
در این شماره با دو تن از دوستان قدیمی ستون زندگی در خصوص مهارتهایی گفتوگو کردهایم که آنها را از سایر اطرافیانشان، خواه بینا یا نابینا متمایز کرده است…
نگاهی به آخرین پژوهشهای روانشناسی با رویکردی به افراد آسیب دیده بینایی
زهرا همت: روانشناس و آموزگار آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران
میزان شیوع آسیب بینایی در سراسر جهان بسیار بالاست. حدود دومیلیاردودویستمیلیون نفر در جهان، دچار آسیب بینایی هستند. از این میان، سیوشش میلیون نفر، نابینا و حدود دویستوهفده میلیون نفر، دچار آسیب بینایی متوسط تا شدید هستند. در ایالات متحده امریکا، آسیب بینایی یکی از معلولیتهای شایع سنین پیری محسوب میشود و این آسیب معمولاً نتیجه آبمروارید، آبسیاه و دیابت است .پیشبینی میشود با افزایش متوسط طول عمر، در سی سال آینده، میزان شیوع نابینایی در سراسر دنیا سهبرابر و آسیب بینایی متوسط تا شدید، دوبرابر خواهد بود. با این حساب، مطالعه آثار آسیب بینایی بر سلامت روانی، کیفیت زندگی و بهطور کلی بهزیستی افراد، ضروری است…
پزشکی و سلامت: خودمراقبتیهای مربوط به دیابت برای شمایی که نابینا هستید
مجتبی خادمی: مترجم انگلیسی و بنیانگذار اولین وبسایت فارسیزبان ویژه نابینایان
همه بیماران دیابتی باید مراقب خود باشند: خون خود را تست کنند، بر رژیم غذایی و ورزش خود نظارت داشته باشند و داروهای مناسب را در زمان مناسب مصرف کنند. اگر شما دیابت نوع 1 دارید، چه بینا باشید و چه نابینا، باید بتوانید مایع انسولین را به اندازه از ویال بیرون بکشید و تزریق انسولین را بهتنهایی انجام دهید…
یادداشت: حقوق برابر، نه حقوق فراتر: نقدی بر مطالبهگری افراد دارای معلولیت
ابوذر سمیعی: دکتری سیاستگزاری فرهنگی
اولین و اساسیترین مطالبه افراد دارای معلولیت در سراسر جهان، دستیابی به فرصتهای برابر است. برابری در استخدام و بهکارگیری افراد معلول، دسترسپذیری محیط و مبلمان شهری، دسترسپذیری اطلاعات و فضای مجازی و به طور کلی، دستیابی به فرصتهای فرهنگی-اجتماعی برابر با جامعه، مصادیق بارز حقوق برابر افراد دارای معلولیت است که بنیان فعالیتهای اجتماعی انجمنها و مطالبات افراد معلول را تشکیل داده است…
بگو چیست کار: در کنار خطوط سیم پیام
میرهادی نائینیزاده: دانشجوی دکتری پژوهشهای قرآنی
محمد درویشی، فارغ التحصیل در رشته الهیات با گرایش فقه و حقوق اسلامی از دانشگاه تهران، مدت ۱۳ سال است که به اپراتوری مشغول است. نائینی در این شماره، درباره چالشهای این شغل برای نابینایان با او گفتگو کرده است…
یادداشت میهمان: چالشهای فراروی حوزه کتاب در جامعه نابینایان
امید صالحی: مترجم زبان انگلیسی
کتابهای صوتی، صرف نظر از مزایا و معایب متعددی که برایشان سراغ داریم، امروزه حتی در میان افراد غیرنابینا نیز رواج روزافزونی یافتهاند و تعداد افرادی که این دسته از کتابها را، نه از سر اجبار، بلکه از روی انتخاب آگاهانه برای مطالعه برمیگزینند در قیاس با مثلا یک دهه پیش، رشد چشمگیری داشته است…
تازههای کتاب صوتی
رقیه شفیعی: کتابدار بخش نابینایان نهاد کتابخانههای عمومی کشور
در این شماره برآنیم تا همراه دوست خوب و یار مهربان به کشورهایی چون افغانستان، عراق، لبنان، کره شمالی، امریکا و حتی در ایران سفر کنیم و زندگینامههایی برگزیده را از زبان کتاب بخوانیم. البته همچنان رمان، روانشناسی، تاریخ، فلسفه و متون دینی را نیز در لیست مطالعاتمان خواهیم داشت. پس این شما و این هم سرگذشتهایی عبرتانگیز و پندآموز از زبان خود اهالی کشورهای ذکر شده.
به قلم شما: نگاهی به دسترسپذیری نظام بانکی کشور برای نابینایان
محمدقاسم کفیلی، دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق تجارت
امروزه، با پیشرفت فناوری در سطح جهان، افراد دارای معلولیت، به ویژه افراد دارای آسیب بینایی، هر چه بیشتر در انجام امور شخصی و رسیدن به استقلال فردی توانمند شدهاند. این پیشرفت، در همه سطوح زندگی فردی و اجتماعی قابل مشاهده است. در کشور ما نیز با ورود فناوریهای افراد دارای آسیب بینایی، زندگی فردی و اجتماعی آنان دستخوش تغییرات مثبتی شده است. در این یادداشت قصد داریم دریافت خدمات بانکی، یکی از امور مهم برای افراد دارای آسیب بینایی را از نظر بگذرانیم و این امر را در ایران مورد بررسی قرار دهیم…
بازیباز: زنده ماندن در طبیعت در بازی STW
علیرضا نصرتی، گیمر نابینا
آوازه بازیِ انتخابیِ علیرضا آنقدر شنیده شده که تقریباً میشود ادعا کرد که نیازی به معرفی ندارد اما حسب شمارههای پیش، نگاهی خواهیم داشت به بازی و کلیاتی از آن را با شما در میان خواهیم گذاشت و ادامه معرفی و همینطور نمایش جزئیات بازی را هم به خودِ علیرضا و نسخه صوتی بازیباز خواهیم سپرد…
طنز: توهمنامهای در وصف دانشآموزان دیروز و دانشجویان امروز
نویسنده: یخ نکنی نمکدون
در ماه گذشته روز دانشآموز را گذراندیم و در این ماه روز دانشجو را در پیش رو داریم. بههمینخاطر، در این یادداشت کاملاً تخصصی و علمی، با دانش سرشار خود به بررسی وضعیت دانشآموزان نابینا در مدارس و شرایطشان در بدو ورود به دانشگاه خواهیم پرداخت…
بارگیری تمامی نسخههای متنی و صوتی
این ماه مثل همیشه چهار بسته صوتی ثابت مانا در اختیار شما قرار گرفته است. این چهار بسته عبارتند از: گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران، آبان ۱۴۰۰، ارائه شده به وسیله مهندس منصور شادکام که در این شماره سنجری، مسؤول انجمن در کرمانشاه هم او را همراهی میکند، پیشخان با اجرای امید هاشمی و امیر سرمدی، بازیباز با میزبانی علیرضا نصرتی و بگو چیست کار به اجرا و تهیه کنندگی میرهادی نائینیزاده. تدوین پادکستها را مثل همیشه اشکان آذرماسوله به عهده داشته است.
ما نسخههای مختلفی از مانا را تهیه کردهایم که شما میتوانید متناسب نیاز یا سلیقهتان، هر یک را برای بارگیری انتخاب کنید تا بتوانید مانا را یکجا در اختیار داشته باشید و بدون نیاز به اینترنت، مطالب این شماره را مطالعه کنید. اگر با نسخه صوتی راحتتر باشید میتوانید مجموعه مطالب این شماره را در قالب یک پرونده فشرده (ZIP) از اینجا دانلود کنید. همچنین اگر نسخه متنی را میپسندید، این شماره از مانا را به شکل پیدیاف از اینجا و به صورت اچتیامال هم از این لینک بارگیری کنید.
Podcast: Play in new window | Download
با سلام و احترام خدمت عزیزان ماهنامه مانا عرض خسته نباشید خدمت دوستان زحمت کش
سلام و درود. تشکر از زحمات دوستان عزیز.
در خصوص مطالب مدیر مسئول نشریه در مورد ریاست جدید بهزیستی، بنده نیز موافق هستم و این نکته را اضاف کنم که باید راه ارتباطی موثری جهت انتقال همین مطالب گفته شده که به حق خواست تمامی جامعه معلولین است به گوش رئیس محترم بهزیستی برسد و کاش تشکلهای معلولین جهت این امر یک همافضایی و کار کارشناسی انجام میدادند. درخواستی هم دارم در ماه آذر به مناسبت 12 آذر در خصوص خدمات شهری یک معرفی در بیان تجربه شهرهای بزرگ که از خدمات رایگان شهری طبق قانون حمایت از حقوق معلولین استفاده میکنند، یک اطلاعرسانی انجام میشد تا در شهرهای کوچک این الگوها به کار گرفته شود با تشکر و سپاس فراوان.
با سلام و احترام
کاملا با نظر آقای رضاییزاده موافقم امیدوارم با انجام این امر مشکلات نابینایان دیده شود و گام عملی برای رفع این مشکلات برداشته شود متعصفانه دست اندرکاران به حرف درمانی بسنده میکنند و هیچ عملی در کارشان نیست.