پیشخوان: مروری بر پادکستها و نشریات انگلیسی زبان ویژه افراد با آسیب بینایی
این شماره از پیشخوان را با صفحهخوان جاز و جدیدترین تحولاتش آغاز خواهیم کرد. سپس به سراغ پلتفرم محبوب بیمایآیز میرویم که جفت شدنش با هوش مصنوعی، برایمان نوید روزهای هیجان انگیزی را با خود دارد و در آخر هم با یک پیانیست نابینا آشنا میشویم که دانشش در پیانو نوازی را به بیزینس پیوند زده و برای خودش تشکیلات پولسازی را راهاندازی کرده است.
پاییزِ پر از حادثه در کمپانی ویسپرو
اگر هنوز بعد از گذشت چند سال به اسم «ویسپرو»[1] عادت نکردهاید باید بگویم همان «فریدم سایِنتیفیک»[2] است که تغییر نام داده و با اسم جدیدش فعالیت میکند. ما در آغاز پیشخوان، آخرین شماره از پادکست تولیدی این شرکت یعنی «افاسکَست»[3] را مرور کردهایم تا شما را در جریان جدیدترین اتفاقات حول صفحهخوان قدیمی جاز قرار دهیم.
با آغاز پاییز، طبق عادت، کاربران جاز منتظر ارائههایی از نسخه بتای جاز که قرار است سال بعد رسمی شود مینشینند. حالا هم نسخههای بتای جاز ۲۰۲۵ برای عرضه آماده میشوند. از قابلیتهای جدید جاز اگر بپرسید، بخش عمدهای به پیادهسازی هوش مصنوعی در این صفحهخوان اختصاص یافته است. راجع به هوش مصنوعی در جاز پیشتر هم نکاتی با شما در میان گذاشته بودیم. حالا در امکانی تازه، کاربران میتوانند با فشردن یک کلید میانبر، از جاز بخواهند که توضیحاتی را که از هوش مصنوعی دریافت میکند، به زبانی غیر از انگلیسی باشد. مثلاً اگر شما فارسی زبان باشید، میتوانید با فشردن کلیدهای کنترل و ویندوز و حرف ال، وارد تنظیمات زبان شوید و فارسی را انتخاب کنید تا از این پس پاسخ هر آنچه را که از هوش مصنوعیِ جاز میپرسید، به فارسی دریافت کنید.
«افاسکامپَنیون»،[4] نام قابلیت دیگری است که به جاز اضافه شده است. این ابزار به درد کسانی میخورد که خیلی روی جاز و فرایندها و میانبرهایش تسلط ندارند. با این ابزار شما یک دستیار در اختیار دارید که هرگاه راجع به نحوه انجام یک عملیات خاص در جاز سؤالی داشته باشید میتوانید از او بپرسید. مثلاً اگر نمیدانید چه طور میتوانید امکان خوانده شدن کلمات در هنگام تایپ را فعال کنید، کافی است وارد این ابزار شوید و سؤالتان را برایش بنویسید تا او مسیر دقیق انجام این کار را برایتان تشریح کند.
یکی دیگر از نکاتی که در این شماره از پادکست ویسپرو مورد توجه قرار گرفته، مسابقهای است که بین کاربران جاز برگزار شده و در تاریخ ۱۶ اکتبر پایان یافته است. ویسپرو در قالب این مسابقه از کاربران محصولاتش خواسته تا یک ویدئوی سه دقیقهای از خودشان ضبط کنند و اگر ایدهای درباره آینده جاز و سایر محصولات ویسپرو دارند که به نظرشان با توسعهاش میتوان تجربه بهتری را برای کاربران این محصولات رقم زد، آن را ارائه دهند. ویدئوی برنده، هزار دلار جایزه برای سازندهاش به همراه خواهد آورد. جایزهای که تکلیفش در رویدادی که به همین منظور در ماه نوامبر برگزار میشود، روشن خواهد شد.
ویسپرو حالا یک همکار جدید را هم در جمع خود پذیرفته؛ «رکسانا فیشر»[5] که زاده آلمان است و سالها در هلند زندگی و تحصیل کرده، به عنوان مدیر محصول به این شرکت پیوسته است. او که سالها مربی فناوریهای کمکی بوده و در زمینه تحقیقات مرتبط با تجربه کاربری فعالیت داشته، قرار است به این شرکت کمک کند تا کاربرانش تجربه جذابتری از استفاده از محصولات ویسپرو کسب کنند. یکی از کارکنانِ حالا بازنشسته ویسپرو هم مهمان پادکست بود و از سالهای بسیار دور در این شرکت خاطراتی را روایت کرد. ما بازگویی قصه زندگی رکسانا و نقل حکایتهای آن کارمند بازنشسته را به نسخه صوتی پیشخوان وا مینهیم.
پیوندهای خوشیمن در کمپانی بیمایآیز
همچنان روی ریل هوش مصنوعی میمانیم؛ جایی که یک خبر و ویدئوی مرتبط با آن بارها در شبکههای اجتماعی دست به دست شد و احتمالاً از بسیاری از مخاطبان نسل مانا هم راجع به آن پرسیده شد. متا، عینکی هوشمند را تولید کرده که ویدئوی تبلیغاتی آن که مربوط میشود به کمک این عینک به نابینایان، حسابی وایرال شده است. ما اینجا نمیخواهیم راجع به عینک متا و واقعیتهایش صحبت کنیم. در نسخه صوتی پیشخوان، به قدر کافی وقت برای حرف زدن دربارهاش خواهیم داشت. اینجا صحبت از یک همکاری خجسته است. همکاری میان متا و شرکت بیمایآیز. متا که خود برای تولید عینکهای هوشمندش با بِرند شناختهشده رِیبَن همکاری داشته، حالا این همکاری دو جانبه را به سه جانبه تبدیل کرده و پیوندی را با بیمایآیز برقرار کرده است.
به زودی، کاربران عینک هوشمند متا در آمریکا، کانادا، انگلستان، ایرلند و استرالیا میتوانند با گفتن یک ذکر جادویی، به جای تماس با داوطلبان از طریق گوشی، از ورای لنز عینک متا با افراد داوطلب تماس گرفته و کمک تصویری دریافت کنند. این قابلیت به کاربران امکان میدهد بدون اینکه دستهایشان گرفتار نگه داشتن و مدیریت کردن گوشی باشد، از کمک افراد بینا بهره ببرند. دارندگان این عینک، هر جا که باشند، از فرودگاه گرفته تا فروشگاه و از سالن کنسرت تا خیابان، میتوانند با استفاده از قابلیت تماس تصویری با داوطلبان بیمایآیز، از کمکهای افراد بینا استفاده کنند.
انتشار یک خبر دیگر راجع به بیمایآیز، علاقهمندان این محصول را به آیندهاش بسیار امیدوار کرده است؛ آن هم چیزی نیست مگر آغاز همکاری «مایک شِبانِک»[6] کارشناس قدیمی دسترسیپذیری دیجیتال با بیمایآیز. شبانک سالها به عنوان متخصص دسترسیپذیری دیجیتال با شرکتهای بزرگی همچون یاهو، وِرایزِن و اپل همکاری داشته و از جمله کسانی بوده که در پدید آمدن صفحهخوان وویساور نقش محوری را ایفا کرده است. حالا او به بیمایآیز پیوسته تا ایدههایش در زمینه دسترسی نابینایان به تصاویر را در این شرکت عملی سازد. مایک میتواند با دانش و تجربهای که در زمینه دسترسی دیجیتال دارد و زیرساختی که در بیمایآیز در اختیارش قرار میگیرد، کمک کند تا ما کاربران بیمایآیز تجربیات ناب و هیجانانگیزی را به دست آوریم. راجع به رزومه مایک شبانک در نسخه صوتی پیشخوان مفصل توضیح دادهایم.
یک شغل نان و آبدار برای پیانیست نابینا
موسیقی از جمله مشاغلی بوده که در طول تاریخ، موفقیتهای زیادی را برای نابینایان به دنبال داشته و بسیاری را به شهرت و ثروت رسانده است. در ایران اما تعداد کسانی که از این طریق مشهور یا ثروتمند شده باشند زیاد نیست. موضوعی که خود جای تحلیل و بررسی بسیار دارد. ماه پیش اما مقاله جالبی در بریل مانیتور منتشر شده که نویسندهاش یک تعمیرکار نابینای پیانو است. تعمیرکاری به نام «وینسنت تاگلیارینو».[7] نگاهی به این مقاله نشان میدهد که مقاله متأخری نیست و متن به ۱۳ تا ۱۴ سال پیش باز میگردد. وینسنت به تازگی در ۹۲ سالگی درگذشته و حالا بریل مانیتور، یکی از نوشتههای او را که سالها پیش برایشان ارسال کرده بوده باز نشر کرده است. مقالهای که برخلاف رسم معمول این روزها، بر روی کاغذ بریل نوشته شده؛ نه صفحه ورد یا چیزی شبیه آن.
وینسنت در خانوادهای بسیار فقیر متولد شده و تحصیلات دانشگاهی نداشته است. او حتی وارد دانشگاه هم شد اما پدر و مادرش به خاطر فقر شدید نتوانستند مخارج تحصیلش را تأمین کنند. این مقاله نشان میدهد که راه موفقیت افراد نابینا لزوماً از دانشگاه نمیگذرد و میتوان با نظم و انضباط و تلاش و اراده، مسیر موفقیت را هموار کرد.
وینسنت سالهای تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در مدرسه نابینایان گذرانده. جایی که به او نوازندگی پیانو و ارگ را آموختند و او در کنارش توانست کوک و تعمیر پیانو را هم بیاموزد. سالها در گروههای مختلف نوازنده بوده تا اینکه برحسب اتفاق، به واسطه یک دوست، کاری در جهت تعمیر و کوک پیانو به او پیشنهاد شده و او که خوب از پس این کار برآمده، کار پشت کار به سمتش سرازیر شده و توانسته به این اتکا، تجارت شخصی خودش را راهاندازی کند.
وینسنت در این مقاله مفصل راجع به مسیر موفقیتش و نوع کارهایی که انجام میداده برای مخاطبان بریل مانیتور توضیح داده است. او همچنین سالها فعالیتهای داوطلبانه هم انجام داده و با فدراسیون نابینایان آمریکا همکاری داشته است و در همین مسیر هم چندین بار از او تقدیر شده است. اگر به قصه نابینایان موفق علاقهمند هستید، نسخه صوتی پیشخوان را از دست ندهید که درباره وینست به تفصیل صحبت کردهایم.
شما میتوانید برای دریافت نسخه صوتی پیشخوان و سایر پادکستها و مقالات نسل مانا به وبسایت این ماهنامه مراجعه کنید. کانال و صفحات ما در شبکههای اجتماعی و پیامرسانها هم این پادکستها را باز نشر میکند.
[1]. Vispero
[2]. Freedom Scientific
[3]. FSCast
[4]. FS Companion
[5]. Roxana Fisher
[6]. Mike Shebanek
[7]. Vincent M. Tagliarino