دست‌ورزیِ مرد دست ‌ورزیده گفت‌وگوی نسل مانا با حسین ایرانی

میرهادی نایینی‌زاده: دانشجوی دکتری پژوهش‌های قرآنی

0

انجام ماساژ سر و صورت برای یک آقای جوانحسین ایرانی، معروف به کورش، سال‌هاست که از راه ماساژ کسب درآمد می‌کند و این کار را به سایرین آموزش می‌دهد. او موفق به اخذ مدارک بین‌المللی گوناگونی شده است.

 

«ضمن تقدیر از حضور شما در این شمارۀ نسل مانا، لطفاً نحوۀ ورود خود به این عرصه را بیان کنید:»

من در خانواده‌ای بزرگ شدم که کار درمان سنتی در آن رواج داشت. به همین دلیل، از همان دوران کودکی علاقۀ زیادی به انجام چنین کاری پیدا کردم. این انگیزه در من زمانی بیشتر شد که فهمیدم نابینایان توانمندی بالایی برای ماساژ دارند و در بسیاری از کشور‌ها از آن بهره می‌برند. در ابتدا مشکلات زیادی گریبان مرا گرفت. یکی از اساتید برجستۀ ماساژ معتقد بود: نابینا در این حوزه هم می‌تواند آسیب ببیند و هم آسیب قابل‌توجهی به مخاطب خود وارد آورد. از دیگر مشکلاتی که باید به آن اشاره کنم، نبود مواد آموزشی در زمانی بود که من وارد این راه شدم و خوشبختانه باید بگویم: اکنون این مشکل بسیار کم‌رنگ شده است.

من توانستم با کمک خدا و همت خودم بر بسیاری از این مشکلات فائق شوم و اکنون می‌توانم ادعا کنم: ماساژ می‌تواند یکی از در‌آمد‌زا‌ترین کار‌ها برای نابینایان باشد. کاری که اگر درست انجام گیرد، می‌تواند خیلی زود افراد نابینا را به پول برساند.»

«ممکن است یک تعریف کلی از ماساژ برای ما ارائه دهید؟»

ماساژ یا معادل خوب فارسی آن دست‌ورزی، شامل هرگونه لمس با دست است که در افراد حس خوب ایجاد می‌کند؛ البته کار حرفه‌ای ماساژ اصول خود را دارد و حتماً تأثیر بیشتری هم در افراد ایجاد می‌کند.»

«کمی دربارۀ فرآیند ماساژ حرفه‌ای توضیح دهید.»

وقتی افراد حدود 10درصد از آناتومی بدن را شناخته باشند، می‌توان گفت که فرآیند ماساژ را آغاز کرده‌اند. آشنایی بیشتر با عضلات و آناتومی بدن، یک دست‌ورز را حرفه‌ای‌تر می‌کند و با شناخت آسیب‌ها و مخاطرات بدنی او می‌تواند وارد فرآیند درمان شود.»

«به‌نظر می‌رسد شما اولین دست‌ورز ایرانی پس از انقلاب باشید: دربارۀ موانع این اولین‌بودن برای ما صحبت کنید؟»

«شاید اولین مانعی که سر راه هر ماساژوری وجود داشت، ممنوعه‌بودن این کار تا مدت‌ها پس از انقلاب بود. آزادی تدریجی کار ماساژ این اشکال را ایجاد کرد که عده‌ای پس از گذراندن یک دورۀ کوتاه، ادعای ماساژ‌درمانگری کردند که در پاسخ به سؤال پیشین شما مراحل رسیدن به آن را شرح دادم.

به‌عنوان یک ماسور نابینا، باید بگویم جلب‌اعتماد افراد به کار کسی که قادر به دیدن نیست، از موانعی است که همیشه سر راه ما خواهد بود؛ البته باید بگویم، بعد از دیدن توانایی افراد نابینا در کار خود، این اعتماد بسیار بیشتر شده است؛ طوری که اصلاً از من تقاضا می‌شود که یک دست‌ورز نابینا را برای کار ماساژ معرفی کنم. به‌نظر می‌رسد قدرت لمس یک نابینا چندین برابر همکار بینای خود است.

از دیگر موانعی که ما همیشه بر سر راه خود داریم و متأسفانه تاکنون امکان حل آن به‌شکلی جدی فراهم نیامده است، عدم توانایی ما در اطلاع درست از مدارک پزشکی مخاطبان ماساژ‌درمانی است. من هم‌اکنون برای رفع این مشکل یا از حواس دیگر خود کمک می‌گیرم یا گزارش مزبور را در اختیار استاد یا همکار بینای خود قرار می‌دهم تا بتوانم برنامۀ درستی برای درمان داشته باشم.»

«شما در صحبت‌های خود به استادی اشاره کردید که کار ماساژ را مناسب نابینایان نمی‌دانست؛ آیا کسان دیگری هم هستند که برای نابینایان مانع بتراشند؟»

«متأسفانه این افراد دو گروه هستند: چه بینایانی که اکرام به زبان و تحقیر به عمل از خصایص آن‌هاست و چه نابینایانی که منافع شخصی و بعضاً مالی خود را بر دستیابی عمومی نابینایان به یک آموزش درست ترجیح دادند.»

«با توجه به تجربۀ فراوانی که در این کار پیدا کرده‌اید، چرا معتقدید ماساژ شغل مناسبی برای ما نابینایان محسوب می‌شود؟

«اشاره کردم که ماساژ یکی از مشاغلی است که در دنیا برای ما نابینایان تعریف شده است. در کشور کرۀ جنوبی بهترین ماساژ‌ها را افراد نابینا ارائه می‌دهند؛ از نظر من این به دو عامل مهم برمی‌گردد: اول همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردم، قدرت لمس بالای نابینایان و از سوی دیگر، تمرکز دقیقی که به‌دلیل ندیدن روی کار خود دارند. یک کاربر ماساژ بینا، در منزل مخاطب خود ممکن است به وسایل یا هرچیز دیگر توجه کند؛ زیرا آن وسایل پیش چشم او هستند؛ اما افراد نابینا تمرکز بیشتری در کار خود خواهند داشت. نکتۀ درخور توجه این می‌تواند باشد که در کشور‌های پیشرفته دوره‌های عالی ماساژ با چشم بسته انجام می‌پذیرد.»

«چه تفاوت‌هایی میان کار یک ماساژور نابینا و بینا وجود دارد؟»

«همان‌طور که پیش‌تر گفتم: عمدۀ تفاوتی که می‌توان به آن اشاره کرد، دیدن گزارش‌های پزشکی مخاطبان توسط یک ماساژ‌درمانگر بیناست. من به‌دلیل نداشتن اطلاع کافی از مشکل مخاطب ماساژ، نمی‌توانم برایش زمان مشخصی برای طول و تعداد جلسات تعیین کنم.»

«چه چیزی باعث می‌شود با وجود این محدودیت‌های حیاتی، نابینایان را ماساژور‌های موفقی بدانیم؟»

«اجازه بدهید در این قسمت روی یک نکتۀ مهم تأکید داشته باشم: آنچه به‌عنوان محدودیت مطرح شد، شامل بخش ریلکسینگ در ماساژ نمی‌شود و مختص بخش درمان است. از سوی دیگر تجربه و ممارست در کار باعث نوعی درک درست از کار برای ماساژ‌درمانگر خواهد شد. از همین روست که ما توصیه نمی‌کنیم کسی که شاید چند جلسه کار آموزش خود را پیش برده است، ادعای درمان‌گری داشته باشد. این موضوع برای نابینایان اهمیت بیشتری هم خواهد داشت؛ زیرا به هر حال ماساژور پزشک نیست و کوچک‌ترین آسیبی باعث عواقب قضایی خواهد شد.»

«در‌آمد‌زایی از طریق ماساژ برای نابینایان چه مسیری دارد؟»

«درآمد‌زایی به دلی که فرد برای کار خود می‌گذارد، بستگی کامل دارد؛ همچنین حس نیاز کاملاً می‌تواند در نحوۀ رسیدن افراد به در‌آمد مهم باشد. من عقیده دارم کاری که برای آن هزینه‌ای نشده باشد، نمی‌تواند به در‌آمد خوبی منجر شود. برای همین خودم کوشش می‌کنم کلاس رایگان نداشته باشم تا افرادی که در این کلاس‌ها ماساژ یاد می‌گیرند، خود بتوانند در قبال هزینه‌ای که پرداخت می‌کنند، دست به در‌آمد‌زایی بزنند. در ابتدای صحبتم اشاره کردم که رسیدن به در‌آمد از این راه اصلاً دشوار نیست و به‌شکل تبلیغات و توانایی شما بستگی دارد.

باید بگویم: در‌آمد ماساژ می‌تواند بسیار بالا باشد.»

«کمی در باب انواع کار ماساژ و هزینه‌های آن با مخاطبین ما صحبت کنید؟»

«ماساژ به سه شکل انجام می‌شود: در شکل اول دست‌ورز با قراردادی مشخص به منزل مخاطب خود می‌رود؛ در این شکل، هزینه‌های رفت‌وآمد و ابزار ماساژ -اعم از روغن و ملافه یک بار مصرف- طبق قرارداد بین دو طرف تعیین می‌شود. کمترین هزینۀ یک ماساژ یک‌ساعته در منزل سیصد هزار تومان تمام می‌شود. در روش دوم شما با پیمانکاری که یک استخر یا یک مرکز ماساژ را اجاره می‌کند، قراردادی منعقد می‌کنید و برای آن مرکز کار ماساژ را انجام می‌دهید. بسیار مهم است که شما همۀ عوارض کار را در نظر داشته باشید و اجازه ندهید در انعقاد قرارداد به شما ظلمی صورت بگیرد. در روش سوم، شما به‌عنوان یک کاربر ماساژ، با خود مرکزی که آن را اجاره می‌کنید طرف می‌شوید و پیمانکاری در میان نیست. در این روش شما درصدی از مبلغ کار خود را به صاحب کار پرداخت می‌کنید و بقیۀ آن مال شما می‌شود.»

«سخن پایانی شما با مخاطبین ما چیست؟»

«ضمن تشکر از شما باید به این نکته اشاره کنم که کار ماساژ عوارض خاص خود را نیز دارد که نیازمند یک بدن و روح ورزیده است. بهتر است یک ماساژور ورزشکار باشد یا در هنگام آغاز کار ماساژ تمرینات ورزشی مداومی را دنبال کند.»

«از حضور شما در این گفت‌وگو سپاسگزارم. مشروح این گفت‌وگو، در قالب یک پادکست، ذیل همین نوشته در وب‌سایت نسل مانا در اختیار مخاطبان ماهنامه قرار گرفته است.»

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حاصل عبارت را در کادر بنویسید. *-- بارگیری کد امنیتی --