بریل و گرافیک لمسی در سی‌اس‌یو‌ان ۲۰۲۲

میثم امینی: مترجم انگلیسی

0

نمایشگرهای گرافیک لمسی

نمایشگر بریل دات‌پددر سالن نمایشگاه سی‌‌اس‌‌یو‌ان امسال، چندین دستگاه گرافیک لمسی جدید ارائه شده بود. نمونه اولیه دات‌پَد از شرکت دات کُرپورِیشِن دو سال پیش نمایش‌داده‌شده بود. امسال نسخه بسیار بهبودیافته‌ای از آن در نمایشگاه مشاهده شد. کیفیت نمایش بریل در این دستگاه که در آن واحد ۲۴۰۰ نقطه بریل را نمایش می‌داد، بسیار مطلوب بود. این دستگاه می‌تواند متن و گرافیک را نمایش دهد و قادر است از طریق بلوتوث یا یو‌اِس‌بی-سی به وسایل دیگر متصل شود. این نمایشگر بریل دارای دکمه‌های حرکتی و چهار دکمه دیگر است که می‌تواند از طریق برنامه پیکربندی شود. شرکت ۴بِلایند یک نمایشگر گرافیکی لمسی دیگر به نام پَد بریل را به نمایش گذاشته بود که از نظر اندازه و فاصله بین نقطه‌ها مشابه دات‌پد است. این دستگاه که هنوز مراحل توسعه را می‌گذراند، به یک دوربین هم مجهز است. این دستگاه ۱۸۵۰ نقطه در یک شبکه 50 در 37 نقطه‌ای دارد و برای نمایش گرافیک و بریل طراحی شده است. پس از گرفتن عکس، نرم‌افزار روی دستگاه می‌تواند تصویر را همان‌طور که دریافت کرده‌اید نمایش دهد یا برای درک لمسی راحت‌تر، عکس را به یک تصویر کلی و بدون جزئیات تبدیل کند. این نمایشگر می‌تواند از طریق بلوتوث یا یو‌اس‌بی به وسایل دیگر متصل شود.

یکی دیگر از نمایشگرهای گرافیکی لمسی که از طرف اِی‌پی‌اِچ به‌ نمایش در آمده بود، داینامیک تَکتایل دیوایس (دی‌تی‌دی) است که مراحل نهایی طراحی را پشت‌سر می‌گذراند و منتظر نتایج آزمایش‌های نهایی و تأیید مقامات مربوط در آمریکاست. ای‌پی‌اچ با هیومَنوِر برای نرم‌افزار و دات‌کرپوریشن برای خانه‌های بریل همکاری می‌کند تا تبلتی بسازد که بتواند هم بریل و هم گرافیک را به‌طور هم‌زمان نمایش دهد. چنین ابزاری  به یک دانش‌آموز یا دانشجو این امکان را می‌دهد که یک کتاب درسی را به بریل بخواند و هرجا که با تصاویر مواجه می‌شود، شکل برجسته‌ای از آنها را لمس کند. مدل نمایش‌داده‌شده دارای 10 خط 32 خانه‌ای است و کل صفحه‌نمایش را می‌توان در ۲٫۵ ثانیه به‌روز کرد.

شرکت اوربیت ریسِرچ نمایشگر گرافیکی لمسی-تعاملی گِرافیتی و گرافیتی پِلاس را به نمایش گذاشته بود. نمایشگر گرافیتی اصلی در مارس ۲۰۲۰ عرضه شد. گرافیتی‌پلاس همان نمایشگر گرافیتی است که برجسته‌نگار بریل 40خانه‌ای اوربیت‌ریدِر به آن اضافه ‌شده و اکنون در دسترس است. گرافیتی می‌تواند به هر رایانه یا دستگاه تلفن همراهی متصل شود. ابعاد آن حدود ۲۹ در ۲۷ در ۴ سانتیمتر است و دارای ۲۴۰۰ نقطه است که در یک شبکه ۴۰ در ۶۰ نقطه‌ای مرتب شده‌اند. این نمایشگر دارای قابلیت تنظیم مستقل هر سوزن در ارتفاع‌های مختلف است که امکان نمایش نقشه‌های توپوگرافی و سایر عناصر گرافیکی مانند سایه‌های خاکستری و رنگ که به‌صورت ارتفاع‌های مختلف سوزن‌ها نشان داده می‌شود را فراهم می‌کند. گرافیتی همچنین دارای یک رابط لمسی است که به کاربر این امکان را می‌دهد تا روی صفحه‌نمایش «نقاشی» کند. گرافیتی دارای یک صفحه‌کلید بریل هشت‌کلیدی به سبک ماشین‌های پرکینز برای واردکردن متن بریل، یک پد مکان‌نما برای پیمایش، یک پورت میزبان یو‌اس‌بی استاندارد و یک جای حافظه اِس‌دی برای بارگیری پرونده‌ها جهت خواندن و ویرایش در حالت مستقل است.

آموزش خط بریل

در زمینه آموزش خط بریل، ای‌پی‌اچ دستگاه جدیدی به نام پالی را به نمایش گذاشت. آزمایشگاه تینکِربِل در هند آن را تولید کرده و با نام اَنی در سطح جهانی عرضه می‌کند.

پالی یک وسیله آموزشی برای کودکان خردسال است که تمریناتی برای خواندن و نوشتن و تعداد زیادی بازی تعاملی با استفاده از یک یا چند نوع از چهار نوع تعامل بریل دارد. این دستگاه دو خانه درشت بریل دارد که کاربر می‌تواند نقاط آنها را بالا یا پایین بیاورد. شش خانه که بریل را مانند یک نمایش‌گر معمولی بریل نشان می‌دهد، شش خانه که مثل یک لوح و قلم الکترونیکی عمل می‌کند و یک صفحه‌کلید ورودی بریل، از دیگر اجزای دستگاه است. در طراحی بازی‌ها از ترکیب‌های گوناگونی از روش‌های تعاملی بریل استفاده می‌شود و آموزگار می‌تواند از راه دور با دستگاه تعامل داشته باشد.

یکی دیگر از دستگاه‌های بریل که با هدف استفاده در امر آموزش طراحی شده، بانوکِل بود. این دستگاه شبیه یک ماوس رایانه با یک برجسته‌نگار تک‌خانه‌ای است که پنج دکمه کنترل و دو دکمه سیستمی دارد. برنامه بانوکل روی آی‌اُو‌اِس یا اندروید اجرا می‌شود. ده‌ها فعالیت آموزشی و سرگرمی از جمله یادگیری الفبا، جدول کلمات متقاطع، عناصری برای آموزش جدول تناوبی، متن‌خوان با قابلیت خواندن متون پی‌دی‌اف، چک‌لیست، دفترچه یادداشت، شمارنده، صفحه‌گسترده برای پیمایش در خانه‌های گوگل شیتس یا اِکسِل، اندازه‌گیری و حتی بازی وُردِل، از جمله امکاناتی است که در این مجموعه گنجانده شده است.

صفحه‌کلید

دو صفحه‌کلید جدید که مشخصاً برای کاربران نابینا ساخته شده، امسال در سالن نمایشگاه به‌نمایش‌درآمده بود.

هِیبِل وان یک صفحه‌کلید جدید از شرکت هیبل در هلند است. این محصول یک صفحه‌کلید بلوتوثی بسیار کوچک برای واردکردن بریل در تلفن هوشمند یا رایانه است. وزن آن حدود ۸۵ گرم است؛ حدود ۱۰ سانتیمتر طول، ۴ سانتیمتر عرض و ۱ سانتیمتر ضخامت دارد و عمر باتری آن تقریباً 50 ساعت است. این دستگاه از تلفن‌های همراه و تبلت‌های آی‌او‌اس و اندروید و همچنین تایپ در رایانه‌های ویندوز و مَک‌اُو‌اِس پشتیبانی می‌کند. این صفحه‌کلید بیش از 10 زبان از جمله انگلیسی، هلندی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی و هندی را پشتیبانی می‌کند. مهم‌ترین ویژگی هیبل وان این است که برای نگه‌داشتن بین دو دست و استفاده به‌صورت عمودی طراحی شده است. نیازی به گذاشتن آن بر روی میز نیست که همین هم نوشتن در حال حرکت را ممکن می‌کند. برای کسانی که از ورودی بریل با صفحه لمسی استفاده کرده‌اند، تجربه بسیار شبیه به واردکردن بریل در حالتی است که صفحه‌نمایش دستگاه در جهت مخالف کاربر قرار دارد؛ با این تفاوت که روی کلیدهای فیزیکی تایپ می‌کنید.

کووِرتی‌کِیس یک صفحه‌کلید بی‌سیم از شرکت دی‌آی اِلِکتِرونیکس در کره است. این دستگاه یک صفحه‌کلید بلوتوثی است که می‌تواند برای واردکردن متن از طریق صفحه‌کلید به سبک کیو‌دَبِلیو‌ای‌آر‌تی‌وای یا بریل استفاده شود. می‌توان از آن با دستگاه‌های آی‌او‌اس یا اندروید استفاده کرد. وزن آن حدود ۸۵ گرم است. این صفحه‌کلید مستطیل‌شکل است و حدود ۱۵ سانتیمتر طول، ۷ سانتیمتر عرض و ۱ سانتیمتر ضخامت دارد. می‌توان آن را با چسباندن یک صفحه فولادی نازک با پشت چسبنده، به گوشی وصل کرد؛ یا با قاب گوشی به‌صورت مغناطیسی به پشت تلفن هوشمند متصل کرد. مانند هیبل وان، این صفحه‌کلید برای استفاده با دو دست روبه‌روی هم طراحی شده است. کلیدهای کیو‌دبلیو‌ای‌آر‌تی‌وای در شش ردیف پنج‌کلیدی مرتب شده‌اند. کلیدهای دی و اِف دارای علائم لمسی هستند؛ بنابراین تایپ با این صفحه‌کلید به روش استاندارد صورت می‌گیرد. البته می‌توان کوورتی‌کیس را روی حالت بریل تنظیم کرد که در‌این‌صورت کلیدهای اِس، دی، اف و جِی، کِی، و اِل به کلیدهای ورودی بریل تبدیل می‌شوند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حاصل عبارت را در کادر بنویسید. *-- بارگیری کد امنیتی --