کنفرانس سایت تک گلوبال برای سال دوم بازمیگردد
میثم امینی: مترجم انگلیسی
سایْت تِک گِلُوبال یک کنفرانس دسترسپذیری عمومی است که روی روندهای فناوری مهم تمرکز دارد و هدف آن، ارائۀ یک نگاه اجمالی به آیندۀ فناوری دسترسپذیری در ۵ یا ۱۰ سال آینده است. اکنون در دومین سال خود، این کنفرانس توسط سایت خبری آنلاین تِککِرانْچ سازماندهی شده و حضور در آن کاملاً مجازی و رایگان بود. در این کنفرانس سخنرانانی از اَپِل، گوگِل، مایْکْرُوْسافْت، هْیومَنْوِر، وْیْسْپِرُو و دیگر شرکتهای پیشرو در زمینۀ فناوری عمومی و دسترسپذیری حضور داشتند. برخی از نکات برجستۀ این کنفرانس، در زیر پوشش داده شده است.
بریل چندخطی و تصاویر لمسی
در سالهای اخیر صحبتهای زیادی در مورد راهحلهای بالقوه برای ارائۀ بریل بهصورت چندخطی و تصاویر لمسی بهشکل الکترونیکی انجام شده است؛ بهطوری که هردو روی یک صفحه نمایش داده شوند. در کنفرانس، رئیس نوآوری جهانی اِیپْیاِیْچ[1] نمونۀ اولیه از یک دستگاه لمسی را راهاندازی کرد که با مشارکت ایپیایچ و هیومنور ساخته شده است.
وجود هر دو مورد، یعنی خط بریل و تصویر لمسی در یک صفحه میتواند برای بسیاری از کاربران مفید باشد. یک کتاب هندسه را تصور کنید که شامل یک مسئلۀ داستانی است و دانشآموز را به یک تصویر ارجاع میدهد. در حالت ایدهآل، دانشآموز میتواند مسئلۀ ریاضی را بخواند و سپس تصویر را برای یافتن راهحل مسئله پیدا کند؛ اما برای رساندن این ایده به سطح بعدی، ممکن است روزی برای آن دانشآموز این امکان وجود داشته باشد که ناحیۀ تصویر را لمس کند تا تصویر بزرگنمایی شود و دانشآموز متوجه جزئیات بیشتری در تصویر شود. در همین حال، کل صفحه را میتوان به والدین یا معلم منتقل کرد تا آنها نیز بتوانند آنچه را که دانشآموز یاد میگیرد، دنبال کنند. در نمایش زنده، حدود دو ثانیه طول کشید تا یک تصویر یا متن روی دستگاه نمایش داده شود.
تشخیص تصاویر در محصولات اپل
اپل گامهای بزرگی در زمینۀ ویژگی تشخیص تصویر برداشته است که در واقع با نسخۀ ۱۴ سیستمعامل آیاُواِس در پاییز ۲۰۲۰ بهطور گسترده در دسترس قرار گرفت. در پاییز ۲۰۲۱، آیاواس۱۵ دارای ویژگی جدیدی بهنامِ متن زنده شد که به شما امکان میدهد با متنی که در تصویر یافت میشود تعامل داشته باشید؛ همچنین از یادگیری ماشینی برای ایجاد ویژگیهایی استفاده شده است که عمدتاً کاربران خاصی را هدف قرار میدهند، مانند افرادی که نابینا هستند یا بینایی ضعیفی دارند. از داخل برنامۀ نمایشگر عکس، کاربران صفحهخوان وُیْساُوِر میتوانند گزینهای را برای کاوش تصویر انتخاب کنند که به آنها امکان میدهد انگشت خود را در اطراف صفحه حرکت دهند تا ارتباط آیتمهای موجود در عکس را با یکدیگر درک کنند؛ همچنین از یادگیری ماشینی برای دسترسی به برنامههایی که ممکن است در گذشته در دسترس نبوده باشند، استفاده میشود. این کار از طریق ویژگی تشخیص صفحهنمایش انجام میشود که سعی میکند کنترلهای رایج مانند دکمهها یا لغزندهها را تشخیص دهد و سپس این اطلاعات را به کاربر ویساور منتقل کند.
تشخیص متن، اشیا و… با گوگل لوکآْوْت
یکی از حوزههای اصلی تمرکز گوگل و پلتفرم اَنْدْرُویْد، گوگل لوکآوت است، برنامهای که میتواند متن، برچسبهای غذا، ارزها، اشیا و موارد دیگر را تشخیص دهد. یکی از حوزههای موردتأکید تیم لوکآوت، یافتن راههایی برای پُرکردن شکاف بین تصاویری است که برای آموزش مدلهای داده استفاده میشوند و تصاویری که از کاربران دریافت میشود. اغلب، عکسهای کاربران واضح نیستند یا با زاویهای نهچندان ایدهآل گرفته میشوند؛ بنابراین نتایج ارائهشده آن چیزی نیست که انتظار میرود. مدیر محصول لوکآوت میخواهد با برخی از این چالشها مقابله کند و راههایی را برای کاربران پیدا کند تا اطلاعات دقیقی را که بهدنبال آن هستند، بهدست آورند.
از جمله ویژگیهای جدید اضافهشده به این برنامه در سال 2021، پشتیبانی از دستخط است که میتوانید در حالت اسناد برنامه از آن استفاده کنید. پشتیبانی از دستگاهها و زبانهای بیشتری نیز در حال توسعه است.
مسیریابی با اِسْتِلار تِرِک از هیومنور
معاون نوآوری محصول و فناوریهای هیومنور، برای اولین بار نگاهی اجمالی به محصول جدید مبتنی بر جْیپْیاِس این شرکت را ارائه داد که در حال حاضر استلار ترک نامیده شده است. این محصول جدید دارای ویژگیهای جیپیاس مدرن و دوربین داخلی است.
یک چالش آشنا برای کاربران جیپیاس همان چیزی است که اغلب بهعنوان مشکل دوازده متر نهایی به آن اشاره میشود که به شکاف در اطلاعات بین جیپیاس که شما را به بلوک یا منطقۀ صحیحی که یک مکان در آن قرار دارد، هدایت میکند و محل واقعی درب یا مکان موردنظری که کاربر بهدنبال آن است، اشاره دارد. استلار ترک که بهعنوان یک واحد مستقل و بدون نیاز به اتصال به اینترنت در نظر گرفته شده، از ترکیبی از دوربینها، فناوریهای جیپیاس دقیقتر و یک دستیار صوتی داخلی برای کمک به حل این چالش استفاده میکند.
خودروهای خودران
ملاحظات مختلفی وجود دارد که باید در مورد نحوۀ همزیستی یک وسیلۀ نقلیه با فردی که نابینا است، در نظر گرفته شود که اولین آنها، شناختن عصای سفید بهعنوان یک شی است؛ زیرا در برخی موارد، عصای سفید ممکن است از محیط اطراف قابلتشخیص نباشد. علاوه بر این، مهم است که خودروهای خودران روشهای مختلف عبورومرور افراد را بشناسند. بهعنوان مثال، یک فرد نابینا ممکن است با عصای خود به کاوش در بریدگی حاشیه بپردازد یا نسبت به تغییر نور یا سایر اشیای مجاور واکنش متفاوتی نشان دهد. تعامل بین وسایل نقلیه و یک عابر پیادۀ بینا ممکن است با همان تعامل با یک عابر نابینا متفاوت باشد.
جدای از این، موقعیتی را در نظر بگیرید که در فرودگاه هستید و دارید سعی میکنید تاکسی آنلاین خود را پیدا کنید. در حال حاضر، ممکن است با راننده تماس بگیرید و شکل ظاهری خود را توضیح دهید تا راننده بتواند شما را پیدا کند؛ اما یک وسیلۀ نقلیۀ خودران را هیچ انسانی کنترل نمیکند؛ بنابراین باید گزینههای جایگزین در نظر گرفته شود؛ همچنین موضوع هدایت مسافر به وسیله نقلیه یا به درب مقصد بهگونهای که هم کارآمد و هم ایمن باشد، وجود دارد.
[1] APH، مخفف عبارت American Printing House یا چاپخانه آمریکایی