نسل مانا، مهمان روسها در نمایشگاه اینوتکس
یازدهمین دورۀ نمایشگاه بینالمللی اینوتِکس که به معرفی نوآوریهای فناورانه میپردازد، از روز چهارشنبه ۲۱ تا جمعه ۲۳ اردیبهشت به میزبانی پارک علم و فناوری پردیس برگزار شد. در این دوره که شرکتها و استارتآپهایی از ایران و چند کشور دیگر از جمله هند، مجارستان، لهستان و… حضور داشتند، یک شرکت روسی هم محصولاتی را در حوزۀ افراد آسیبدیدۀ بینایی با خود برای نمایش آورده بود که نسل مانا، به دعوت دبیر نمایشگاه، برای بازدید از محصولات این شرکت، در محل نمایشگاه حاضر شد و در دیدار و گفتوگویی یکساعته، محصولات این شرکت را بررسی کرد.
کمپانی «سنسور – تِک» [1]، یک شرکت روسی مستقر در مسکو است و در حال حاضر چهار محصول نوآورانه را برای استفادۀ نابینایان و ناشنوایان تولید کرده است که در جلسه با نسل مانا آن را به نمایش گذاشت.
اولین محصول، یک توپ فوتبال است که برای فوتبالیستهای نابینا طراحی شده و در طراحی آن به یکی از مشکلات رایج این فوتبالیستها توجه شده است. اغلب فوتبالیستها از این گلایه دارند که در حین بازی، وقتی توپ در یک جا ساکن میشود، هیچ صدایی تولید نمیکند تا بازیکنها بتوانند آن را پیدا کنند. این توپ اما بهگونهای طراحی شده که حتی وقتی حرکت نمیکند هم صدایی از خود تولید میکند و بازیکنان بهسادگی میتوانند آن را پیدا کنند. این اتفاق بهکمک مکانیزم سادهای که داخل توپ کار گذاشته شده، رقم میخورد. توپ به یک باتری مجهز شده که قابل شارژ است؛ البته توپی که در اینوتکس به نمایش گذاشته شد، از نمونۀ استاندارد کمی بزرگتر و سنگینتر بود که طراحان سنسور-تک وعده دادند در نمونهای که قرار است به تولید انبوه برسد، این مشکل حل خواهد شد. قیمت توپ فوتبال نابینایان ۱۰۰ دلار است و با اضافهشدن این قابلیت، اندکی قیمت توپها افزایش خواهد یافت.
محصول دوم که «روبین» [2] نام دارد، یک دوربین است که روی یک رایانۀ کوچک با سیستمعامل لینوکس نصب شده و قادر است موانع را در مسیر افراد نابینا شناسایی کند و در قالب پیامهای لرزشی، دوری و نزدیکی به موانع را اعلام کند. این دستگاه همچنین به موتور صوتی هم مجهز است و میتواند اشیای اطراف فرد نابینا را شناسایی و اعلام کند. قابلیت خواندن متون چاپی هم از دیگر امکاناتی است که در این دستگاه در نظر گرفته شده است. برتری روبین بر نمونههای نرمافزاری موجود در فروشگاههای اپلیکیشنهای اندروید و آیاواس این است که این دستگاه، همۀ این کارها را بهشکل برونخط (آفلاین) انجام میدهد. در حال حاضر، دستگاه فقط از روسی و انگلیسی پشتیبانی میکند؛ اما مدیر شرکت مدعی شده میتوان زبانهای دیگر از جمله فارسی را هم به آن اضافه کرد. قیمت روبین، ۲۰۰۰ دلار است.
سامانۀ «اسامدبلیوپَچ» [3]، دیگر محصول این شرکت است که از یک اپلیکیشن و یک عینک واقعیت مجازی[4] تشکیل میشود. روش کار اپلیکیشن این است که ابتدا کاربر کمبینا، نوع اختلال بینایی خود را در اپ مشخص میکند و سپس دوربین، بر مبنای مختصات اختلال بینایی، دنیا را بهگونهای نمایش میدهد که برای او متناسب باشد. کاربر باید عینک را روی چشم بگذارد و گوشی را بهشکلی که دوربین رو به بیرون باشد، در محلی که برای همین کار روی عینک تعبیه شده قرار دهد و از ورای عدسیهای عینک، اطراف را ببیند. این اپلیکیشن رایگان است و عینک موردنیاز آن هم با قیمتی در حدود ده دلار از هریک از فروشگاههای لوازم صوتی و تصویری قابل خریداری است.
آخرین محصول این شرکت، ابزاری است که میتواند صحبتها را در محیط بشنود و به متن تبدیل کند. این محصول برای ناشنوایان مناسب خواهد بود؛ البته باتوجهبه اینکه دستگاه از نمایشگرهای بریل هم پشتیبانی میکند، افراد ناشنوا – نابینا هم قادر خواهند بود از آن استفاده کنند.
برای آشنایی بیشتر شما با این محصولات، بازدیدمان از غرفۀ سنسور – تِک را در قالب یک فایل صوتی تنظیم کردهایم که میتوانید آن را ذیل همین پست در وبسایت نسل مانا دانلود کنید و بشنوید.
[1] Sensor-Tech
[2] Robin
[3] SMW-Patch
[4] Smart-VR Glasses