پیشخوان: مروری بر نشریات و پادکست‌های انگلیسی‌زبان ویژه افراد با آسیب بینایی

0

امید هاشمی: سردبیر

با وضعیتی که در طول چند ماه گذشته برای دسترسی به منابع اینترنتی خارجی به وجود آمده، جست‌وجو و سرندِ پادکست‌ها و نشریات خارجی به امری پر‌مشقت بدل شده است. با‌این‌حال، ما در پیشخوان تمام تلاشمان را معطوف به‌روز نگه داشتن مخاطبانمان می‌کنیم و در همین راستا، این ماه هم با مطالبی شنیدنی و خواندنی همراهتان می‌شویم.

آشنایی با یک همیار مجازی برای عبور نابینایان از چهار‌راه‌ها، معرفی یک برنامه کاربردی در ویندوز، نگاهی به صدا‌های تازه در صفحه‌خوان ویندوز و مروری بر زندگی قهرمان شنای نابینایان، مطالبی است که این ماه برای مطالعه شما مخاطبان پیشخوان دستچین شده است.

یک همیار مجازی برای عابران نابینای واقعی

این روز‌ها اگر از هر کس که اندک آشنایی با فناوری‌ها دارد، بخواهید داغ‌ترین موضوع مطروحه در محافل علاقه‌مندان به این حوزه را نام ببرد، بی‌تردید «هوش مصنوعی» اولین عبارتی خواهد بود که بر زبانش جاری می‌شود. تبی که کل دنیا را فرا گرفته و روزی نیست که شاهد خلاقیت تازه‌ای از سوی برنامه‌نویس‌ها و طراحان ابزار‌های فناورانه در این زمینه نباشیم. تسهیل زندگی افراد دارای معلولیت، یکی از رؤیا‌های قدیمی بسیاری از فعالان عرصه فناوری است و با همه‌گیر شدن استفاده از هوش مصنوعی، طرح‌های جالبی هم به منظور تحقق این رؤیا به مدد این فناوری نسبتاً نو‌ظهور ارائه شده است. همیار مجازی «اوکو» یکی از این ابزار‌های تازه است که اخیراً در یکی از شماره‌های پادکست «بلایندَبیلیتیز» موضوع یک گفت‌وگو بوده است.

اوکو نام یک دستیار مجازی است که بر روی گوشی‌های آیفون نصب می‌شود و به عابران نابینا کمک می‌کند زمان درست رد شدن از تقاطع‌ها را متوجه شوند. این نام از آن جهت برای این دستیار انتخاب شده که «سیری»، دستیار صوتی آیفون، در همه زبان‌ها آن را به خوبی شناسایی می‌کند و در شلوغ‌ترین محیط‌ها هم می‌توان با استفاده از فرمان صوتی برنامه را اجرا کرد. اوکو از آن بخش از هوش مصنوعی استفاده می‌کند که به حوزه شناسایی و تفسیر تصاویر مربوط می‌شود. شیوه کارش از این قرار است که ابتدا کاربر باید برنامه را اجرا کند و سپس دوربین پشت گوشی را تقریباً در ارتفاع سینه به سمت رو‌به‌رو نگه دارد تا اپلیکیشن، وضعیت چراغ راهنما را شناسایی کند. این آپ قادر است با استفاده از هشدار صوتی، لرزشی و تصویری، وضعیت فعلی چراغ را به کاربر اطلاع دهد. بدیهی است کاربران هنگام کار با این اپلیکیشن سه گونه هشدار را دریافت خواهند کرد: هشداری که نشان از سبز بودن چراغ عابر دارد، هشدار چراغ قرمز و هشداری که نشان می‌دهد چراغ زرد است و شمارش معکوس برای تغییر رنگ در جریان است. اوکو هر یک از این هشدار‌ها را در قالب نوع خاصی از بوق، اطلاع می‌دهد که می‌توانید برای آشنایی بیشتر، به نسخه صوتی پیشخوان مراجعه کنید.

آنچه گفتیم همۀ قابلیت‌های اپلیکیشن اوکو نیست. مدیر کمپانی بلژیکی «آیز»، در ادامه توضیح می‌دهد که عدم نیاز اوکو به اینترنت و وای‌فای و جی‌پی‌اس، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این اپلیکیشن است. همچنین به‌زودی قرار است امکان شناسایی اتوبوس و قطار هم به برنامه اضافه شود. این قابلیت زمانی به کار می‌آید که عابر نابینا در ایستگاه انتظار ورود قطار یا اتوبوس را می‌کشد و همزمان بیش از یک اتوبوس وارد ایستگاه می‌شود. کاربر می‌تواند از اپلیکیشن بخواهد تا مقصد اتوبوس را که بر روی آن درج شده، بخواند. این قابلیت فعلاً فقط در کشور بلژیک قابل استفاده است و به‌زودی قرار است به سایر نقاط دنیا هم تسری یابد.

مدیر بلژیکی اوکو در پاسخ به اینکه این آپ بر روی کدام سیستم‌عامل‌ها در دسترس خواهد بود، این‌طور توضیح می‌دهد که از‌آنجا‌که لازمه استفاده از چنین اپلیکیشنی آن است که امنیت کاربر به‌دقت حفظ شود و بتوان دقت هشدار‌ها را تا صد‌در‌صد افزایش داد، ترجیح دادیم فعلاً برنامه را فقط برای آی‌او‌اس منتشر کنیم. دامنه گوشی‌های مجهز به اندروید بسیار وسیع است و این گوشی‌ها از نظر کیفیت دوربین بسیار با هم تفاوت دارند. این در حالی است که گوشی‌های آیفون، همگی از حداقلی از استاندارد‌های مورد نیاز برخوردارند. البته این نمی‌تواند دلیل موجهی برای عدم انتشار نسخه اندروید باشد و ما در پی مناسب‌سازی برنامه برای اندروید هم هستیم.

امروز که قریب یک سال از تولد عمر اوکو می‌گذرد، علاوه‌بر بلژیک، این آپ فقط در آمریکا به طور گسترده استفاده می‌شود. البته برخی نابینایان آیفون‌به‌دست از سایر کشور‌های دنیا هم اعلام آمادگی کرده‌اند که در تست برنامه به آیز یاری برسانند. به‌طور‌مثال، در حال حاضر بیش از هزار نابینای ژاپنی این برنامه را بر روی گوشی‌هایشان نصب کرده‌اند. طبق جدید‌ترین آماری که بر روی وبسایت آیز قرار گرفته، تا کنون نابینایان در سراسر دنیا بیش از ۴۰۰ هزار بار برای عبور از خیابان از این اپلیکیشن استفاده کرده‌اند. اگر به موضوع همیار‌های مجازی علاقه دارید، می‌توانید نسخه صوتی پیشخوان را بشنوید تا از این همیار صوتی بیشتر برایتان بگوییم.

مناسب‌سازی محیط ویندوز با ابزار تازه مایکروسافت

در این شماره هم مثل ماه‌های گذشته نذرمان را به کانال «سَم سیوی» در یوتیوب ادا می‌کنیم و یکی از آخرین ویدئو‌هایش را مرور می‌کنیم. او این ماه گویی که متوجه اوضاع خراب نرخ برابری ریال و دلار شده باشد، فقط بر روی محصولاتی متمرکز بوده که رایگان به علاقه‌مندانشان خدمات می‌دهند. یکی از ابزار‌های جالب توجهی که سم معرفی کرده، نرم‌افزاری نسبتاً تازه است که مایکروسافت برای شخصی‌سازی محیط رایانه در اختیار کاربران ویندوز قرار داده است. نرم‌افزاری که خاص نابینایان تولید نشده اما امکاناتی در آن گنجانده شده که نابینایان و علی‌الخصوص کم‌بینایان به‌خوبی می‌توانند از آن بهره‌مند شوند.

«مایکروسافت پاوِرتویز» ابزاری قدرتمند است که بر روی ویندوز‌های ده و یازده نصب می‌شود و به کاربران امکان می‌دهد بخش‌های گوناگون رابط کاربری ویندوز را به دلخواهشان شخصی‌سازی کنند. سم از این ابزار برای ایجاد تغییراتی استفاده کرده که کمک می‌کند کاربران کم‌بینا راحت‌تر از ویندوز استفاده کنند. به‌عنوان‌نمونه، او تنظیمی را اعمال کرده که با دو بار فشردن کنترل چپ، دور نشانگر موس یک انیمیشن کوچک ظاهر شود تا به این ترتیب بتواند موس را با سهولت بیشتری پیدا کند. طول مدت نمایش انیمیشن، میزان و رنگ کنتراست ایجاد‌شده و نرم‌افزار‌هایی که می‌خواهیم از قاعده‌ای که ایجاد شده مستثنا شوند، از جمله مواردی است که کنترل آن در دست کاربران قرار گرفته است.

هایلایت شدن موس هنگام کلیک هم از دیگر قابلیت‌هایی است که در پاورتویز می‌توان آن را فعال کرد. می‌توانیم کاری کنیم که نقطه‌ای که کلیک می‌کنیم هایلایت شود و حتی این امکان هم وجود دارد که رنگ هایلایت کلیک چپ و راست با هم متفاوت باشد. دیگر امکانی که برای موس تعبیه شده، امکان فعال کردن نشانگر صلیبی است؛ نشانگری که پیدا کردنش به مراتب آسانتر است و در محیط‌هایی که کاربر قرار است کار‌هایی نظیر رسم نمودار یا کشیدن نقاشی را در آنها انجام دهد، بسیار به کار می‌آید. در این برنامه امکانات دیگری هم گنجانده شده که در نسخه صوتی به آنها خواهیم پرداخت. همچنین سَم در ویدئوی دیگری راجع به صدا‌های طبیعی تازه‌ای صحبت کرده که اخیراً به نرِیتور ویندوز اضافه شده است. او درباره نحوه بارگیری و نصب صدا‌های تازه توضیح داده است. اگر دوست دارید این صدا‌های فوق‌العاده با‌کیفیت را بشنوید، با نسخه صوتی پیشخوان همراه شوید.

وقتی قهرمان نابینای شنا از ورود به دریا منع می‌شود

دناوان تیلدسلی، شناگر نابینامهمان آخرین شماره از پادکست اِف‌اِس‌کَست یک نابینای اهل کانادا به نام «دُناوان تیلدِسلِی» است. او که دو دوره زیر پرچم کانادا در مسابقات پارالمپیک به آب زده و چندین مدال هم به دست آورده، حالا به‌عنوان بیمه‌فروش در یکی از شرکت‌های مستقر در تورنتو مشغول به کار است. در این مصاحبه او از شناگر شدنش برای ما می‌گوید و از روزی که پدرش که جایگاه مربی‌گری او را هم به عهده داشته، بنا به دلایل گوناگون به او پیشنهاد می‌کند کمی از فشار تمرین‌هایش کم کند و به جنبه‌های دیگر زندگی هم بپردازد. از نحوه استخدامش در شغل بیمه‌فروشی برای ما حکایت می‌کند و از اینکه چگونه توانسته در این کار به موفقیت دست پیدا کند. بیشتر گفت‌وگوی دناوان در این پادکست اما معطوف اتفاقی است که چند وقت پیش برای او رخ داده و بازتاب رسانه‌ای گسترده‌ای را به دنبال داشته است. قصه از این قرار است که او تصمیم می‌گیرد در پایان سال میلادی، به مناسبت تعطیلات سال نو، راهی یک مسافرت تفریحی دریایی شود. هزینه‌های هنگفت را می‌پردازد و خود را برای سفر با یکی از کشتی‌های شرکت شناخته‌شده «ویرجین کروز» آماده می‌کند. در کمال ناباوری اما درست در زمان حرکت، وقتی اتاقش را پیدا کرده و در کشتی مستقر شده، اطلاع می‌یابد که گردانندگان کشتی، از اینکه یک نابینا به تنهایی در کشتی آنها سفر کند نگران می‌شوند و به دلایل امنیتی از حضور او ممانعت به عمل می‌آورند. قصه زندگی دناوان و شرح حواشی سفر دریایی او سری دراز و جزئیاتی شنیدنی دارد که می‌توانید آن را در نسخه صوتی پیشخوان بشنوید. برای شنیدن نسخه صوتی پیشخوان باید به صفحه مربوط به این نوشته در وبسایت نسل مانا یا کانال‌های ما در شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها مراجعه کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

حاصل عبارت را در کادر بنویسید. *-- بارگیری کد امنیتی --